Nöje 

Därför vill internationella studenter plugga i Jönköping 

Under tisdagen publicerade Jönköping University att andelen internationella studenter vid högskolan har ökat med 35 procent. Anledningen till att studenter väljer att genomföra en examen eller utbyte vid Jönköping är flera. Allt från engelska nivån och studentlivet till naturen och den kulturella aspekten påverkar studenternas val. 

Var tredje ny student vid Jönköping University under det nya läsåret räknas vara från andra länder än Sverige. Av de 3800 nya studenter vid högskolan är ungefär 1145 internationella. Detta är en ökning på 35 procent jämfört med förra året. Av dessa studenter har ungefär 320 utbytesstudenter från olika partneruniversitet runtom i världen anlänt till Jönköping University. 

Seren Goeman, utbytesstudent från Belgien. Foto: Nathalie Norrman

Seren Goeman är utbytesstudent från Artevelde, Ghent i Belgien där hon studerar journalism. Vid Jönköping University studerar hon kurser inom media och kommunikation vid Högskolan för lärande och kommunikaton. Serene förklarar att hon alltid har velat studera i Skandinavien på grund av den generellt höga engelskanivån både allmänt och akademiskt. Även staden Jönköping i sig och Sverige som land var något hon föredrag vid val av utbyte. Studentlivet vid JU är något som Seren uppskattar eftersom det ger möjligheten att träffa nya människor och får henne att känna sig välkommen. 

– Jag hade många frågor innan jag började här, så jag skickade massa mejl [till Jönköping University]. Jag älskar hur ”case”-systemet fungerade. Det fungerade så bra och jag fick alltid svar inom en vecka. […] Alla var alltid väldigt hjälpsamma, förklarar Serene var bland det bästa under ansökningsprocessen till JU. 

Niyas Abdulla, masterstudent från Indien. Foto: privat

Niyas Abdulla är en mastersstudent i globala studier vid Högskolan för lärande och kommunikation. Han kommer ursprungligen från Indien men valde att studera vid JU eftersom kursutbudet matchade hans generella intressen. De uppmärksammar ämnen som klimatförändringar, mänskliga rättigheter, jämställdhet och andra ämnen som är viktiga för samhället. Niyas förklarar även att han alltid har varit förtjust i Skandinavien på grund av demokratiskt folkstyre, starka institutioner, sociala skyddsnät för medborgarna och kärleken till naturen. 

– Jag är en entusiastisk vandrare och löpare. Att komma från ett tropiskt varmt klimat gör att löpning känns så lätt för mig här. Och att vandra här är så idylliskt, avslutar Niyas och förklarar är en av de största anledningarna till att han valde att studera vid JU. 

Bilden till höger är creative common license från https://pxhere.com/sv/photo/1625299

Bilden till vänster foto Nathalie Norrman

Related posts